English version

Черна гора

Оградена от кристално чисто море, покрита с бели скали и огряна от лъчите на Средиземноморието, Черна гора е един от последните оазиси в Европа където човек може да избяга от забързаното темпо на цивилизацията и да открие спокойствието в мекия шум на вълните, песента на щурците и аромата на дивно зелената растителност.
 
В Черна гора първото нещо, на което ще се натъкнете са неподправената красота на природата и гостоприемство на хората. Впечатляващите планински върхове, величествените каньони, очарователните заливчета и безбройните пясъчни плажове ще ви пленят. Седемдесет и три километра от най-добрата комбинация между слънце, море и бряг – 117 плажа разположени по Средиземноморския бряг. Черногорци се гордеят с факта, че Будванската ривиера се категоризира като една от най-хубавите в света.

Черна гора е безопасна страна за посетителите. Тя е с площ  13.812 кв км и население 620.000 жители. Климатът е субтропичен, а по крайбрежието средиземноморски – прекрасен за организиране на вашата почивка. Тук ще откриете курорти с красиви плажове, завладяващи тесни улички в старинните градски части, свидетели на бурната история на страната.

Черна гора привлича туристите със своите многобройни забележителности - Динарските планини, ортодоксалните манастири, паметниците от римско време. В тази малка страна ще откриете много средновековни градчета, между които и крайбрежния Будва. На Св. Стефан, наречен още острова на творците, с неговата средновековна средиземноморска архитектура, всяка сграда е отделен уникален луксозен апартамент. От Котор, град включен в листата на ЮНЕСКО за културно и историческо наследство, се открива невероятно красива гледка към планините, спускащи се към морето. А любителите на историята ще намеря многобройни сакрални паметници и някогашна римска архитекура.