English version

Гърция

Автобусни програми

Морски почивки

Икономични пътувания

В съзнанието на повечето хора Гърция е олицетворение на безкрайното синьо... красивите море, небе, къщи, усамотени плажове и романтични острови. Тя е уникална дестинация с благоприятен климат и условия с възможности за всеки - неслучайно средиземноморската държава е на първо място от ваканционните дестинации в Европа.

Гърция - комбинация от автентичност и съвремие

Гърция е една от страните, която притежава богато историческо наследство и предлага интересни места за посещение по всяко време на годината. Изиграла е основна роля в световното и европейско развитие, тъй като много от политическите, философските и научните постижения на древните гърци са в основата на напредъка на западната цивилизация и съвременната демокрация. 

Историците разглеждат наследството на Древна Гърция като основополагащо на съвременната култура, западната философия, архитектурата, скулптурата, математиката и поезията. А днес южната ни съседка е чудесен пример за развитието на туризма в световен мащаб. Огромната база хотели, множеството поддържани и обновени туристически обекти, чистите плажове и кристалната вода са само част от многото фактори, които привличат милиони туристи годишно.

Гръцката култура, музика и кухня

Архитектура и изкуства

Както и в повечето от другите сфери, които изграждат развитието на културата, и в архитектурата и изкуствата Елада е в основата на зараждането им. И до днес цялата територия на страната е осеяна с древногръцки храмове, византийски обществени съоръжения, като крепостни стени, дворци, мостове, акведукти и църкви. В съвременната история на страната, след независимостта й силно влияние оказва Неокласицизма, който навлиза както в обществените, така и в частните здания. 

Изобразителното изкуство също има своите характерни особености още от времето на Елада, когато в различни части се развиват няколко отделни техники на рисуване. Съчетанието на бяло и синьо по фасадите носи духа на Гърция и провокира спомени у хора от целия свят. 

Музика и танци

Когато стане въпрос за музика, много от световните артисти останали в историята с творчеството си са от гръцки произход. И до днес творчеството на Мария Калас, Демис Русос, Вангелис и Микис Теодоракис буди възхищение и провокира желанието за пътуване до средиземноморската страна. 

Докато човек е на почивка или екскурзия в Гърция, непременно трябва да се наслади на традиционна вечер в някоя таверна под звуците на бузуки. Характернията струнен инструмент е още един от символите на южната ни съседка. А по отношение на танците, може би най-разпознаваем си остана танцът сиртаки, изигран от Антъни Куин във филмовата класика „Зорба Гърка“. Всъщност изпълнението му е опростена версия на един от традиционните танци - хасапико.

Традиционната храна

Гръцката кухнята е известна по цял свят с маслините, зехтина, сиренето „Фета“, морските дарове и месата. В живота на гърците храната и храненето заемат особено важно място. За тях то е отдих и общуване. Обед е времето, когато се събира цялото семейство. Неслучайно в Гърция има толкова дълги обедни почивки. Характерните гръцки ресторанти съществуват в три рановидности: псаротаверни (рибни таверни), узери и традиционни таверни, където можете да опитате различни местни готвени ястия, като мусака, пастицио, баклава, кадаиф и други. А ако Ви се налага да хапнете нещо набързо, винаги можете да изберете традиционният гирос – гръцки дюнер. 

Разнообразието от традиционни гръцки напитки също е огромно, но тъй като това е страната на бог Дионис – богът на виното и веселието, това означава, че Гърция е страна с вековни традиции в производството на висококачествени вина. Узото е другата напитка, с която средиземноморската страна се отъждествява. Характерно за местните десерти е, че са толкова подсладени, че човек се замисля дали повече някога ще изпита апетит за сладко. Това обаче е само за момент - 

Кои са най-атрактивните острови и плажове на Гърция?

Санторини

Санторини е сред най-известните острови в Гърция. Едно от емблематичните места там е град Иа с неговата характерна цикладска архитектура от сгради в бяло и небесно синьо. Негов отличителен символ е старата мелница, която присъства на голяма част от пощенските картички. Сред най-впечатляващите преживявания на Санторини са залезите от някоя от панорамните тераси на острова.

Корфу

Остров Корфу е чудесен избор за ваканция на близко разстояние от България. Известен е и като „аристократичният остров на Гърция“. Гръцкото му име е Керкира, а названието Корфу идва италианските заселници, които са го владели. Тесните, романтични улички от двете страни, на които има високи къщи с балкони от ковано желязо и капаци по прозорците, приличат на улиците на типичните италиански градове и странно напомнят Венеция. Една от най-забележителните и известни сгради на острова е двореца Ахилион, построен за императрица Елисавета Австрийска.

Закинтос

Островът също е много известно и посещавано място. Наред с неповторимите си пясъчни плажове Навагио, Аликес, Лаганас, Каламаки, той може да се похвали с още едно преимущество. Това е основното място в Средиземно море, на което се размножават костенурките „карета-карета“.

Родос

Най-големият остров от групата на Додеканезите е разположен много близко до егейското крайбрежие на Турция и туристите могат да се възползват от еднодневни екскурзии до турския курорт Мармарис. В северната част на Родос има чудесни плажове, а Старият средновековен град в столицата е сред перлите на Егейско море, като дори е вписан в листата за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Главното пристанище на острова е пазено от високи колони, увенчани с елен и кошута. Смята се, че именно тук се е издигал внушителният Родоски колос – едно от Древните седем чудеса на света.

Красиви места, които да посетите?

Гърция е изключително богата на природни и културни забележителности страна. Едно от местата, които не бива да се пропускат при пътуване в Гърция е Метеора – голям манастирски комплекс от 9 манастира - шест, от които действащи. Всички те са разположени на високи скални образувания. Мястото е едно от многото в Гърция включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Друго място, което човек е добре да посети поне веднъж е гръцката столица Атина. Сред другите обекти, които да посетите са: