English version

Испания

Уикенди

Самолетни програми

Морски почивки

Испания е една от най-привлекателните дестинации в Европа заради своите културни, архитектурни и исторически забележителности, а и с възможностите за почивка на морското крайбрежие. 

С какво е известна Испания?

Сиеста, сангрия, корида, фламенко, Гауди и вечно лято - това са малка част от нещата, които правят Испания толкова любима на милиони хора по света. Всъщност историята и културата на тази страна са неизчерпаеми - заема трето място по брой обекти, включени в списъците на ЮНЕСКО. Родина на велики откриватели в науката и изкуството, Испания винаги е била водеща сила в развитието на света. И колкото и необичайно да звучи не отстъпва на Италия и Гърция по производството на зехтин. Всяка от 17-те автономни области, които я съставят може да предложи забележителна и много различна реалност.   

Андалусия

Най-известната област в Испания - втора по територия в страната и с най-голямо население. Средище е на различни култури и традиции, съхранени от векове. Градове като Севиля, Малага, Гранада и Кордоба разкриват впечатляващи паметници и монументи, както и архитектурни шедьоври. Близостта на територията до Африка създава интересна смесица от влияния както в изкуството, така и в цялостната атмосфера на местата. Областта предлага и наистина добри условия за почивка с над 600 км плажове в курорти като Торемолинос и Марбеля, планински масиви с изумителна природа.

Валенсия

Валенсия по нищо не отстъпва на останалите популярни области в Испания. Един от най-ярките белези на впечатляващата ѝ история са готическите сгради и уникалната барокова архитектура, които се допълват с футуристичните здания на комплекса Град на изкуствата и науките. Той е сред символите на града заедно със сградата на Коприната борса и рибарския квартал Ел Кабанял.

Каталуния

Освен безкрайните плажове на Коста Брава и атмосферата на Барселона, регионът предлага впечатляващи архитектурни примери, музеи, красива природа и възможности за водни активности. Областта е втора по производство на шампанско в света след Франция. Кулинарията в тази част на Европа е наслада и изкуство. Заедно с всичко казано досега Каталуния е и земята на Дали и Гауди. 

Мадрид

Столицата на Испания, всъщност е и столица на едноименната автономна област, която се състои само от една провинция. Градът е особена комбинация от съвременна инфраструктура и запазени исторически сгради и цели квартали. Сред най-известните му забележителности са музеят Прадо, Кралският дворец, манастирът Сан Лоренцо де Ел Ескориал, стадионът Сантяго Бернабеу и лифтът на града Телеферико.

Мурсия

Областта се откроява с прекрасните си плажове и места за почивка на Средиземно море. Особено привлекателна е Ла Манга дел Мар Менор. И тук, както във всички останали части на Испания, храната и виното са на почит. 

Останалите автономни области са:

Забележителности, които задължително да посетите

Испанската столица Мадрид е географски и политически център на страната. Едни от най-известните забележителности са кралският дворец, музеят „Ел Прадо“, катедралата Алмудена, музеят Тисен – Борнемиса и редица красиви площади.

На север се отправяме към областите Галисия, Астурия и Страната на баските. Билбао е водещо търговско пристанище, а популярна атракция е музеят „Гугенхайм“.

Идващ от Франция и Пиринеите, оттук минава най-известният през Средновековието поклоннически път за Сантяго де Компостела.

В Източна Испания водещ туристически град е Барселона с уникалните произведения на архитекта Антонио Гауди, сред които са Саграда Фамилия, каса Батло, каса Педрера и парка Гюел. Старият манастир Монсерат е задължителен за посещение от всеки турист. Най-голямата загадка на манастира е дървената статуетка на Мадоната с Младенеца – Черната Мадона, привличаща като магнит над 2 милиона поклонници годишно.

Валенсия, Сарагоса и Аликанте са градове, които имат своето очарование, наред с множеството исторически забележителности.

Една от най-предпочитаните дестинации в Испания са Канарските острови, намиращи се в Атлантическия океан с типичните субтропични влажни гори, драконовите дървета и палмите. Тенерифе - най-големият от тях - на езика на гуанчите, коренните жители, означава “снежна планина/връх”. Най-голямата атракция на острова е Ел Тейде - националният парк, който носи името на най-високия връх на Канарските острови.

Ла Гомера е остров с площ само 378 км2 и с непокътната растителност. Със 100-годишните си дафинови дървета и кедровата гора в областта Боско дел Седро влиза под закрилата на ЮНЕСКО.

Какъв е климатът в Испания?

Разнообразният испански климат се определя от близостта на страната както с Атлантическия океан, така и със Средиземно море. Влияние оказват множеството планински вериги и плата на континенталната територия. В Северозападна Испания зимите са меки, а летните сезони сравнително хладни, поради нахлуващите западни ветрове. На юг нахлуват сухи и горещи въздушни маси.

Към територията на Испания се водят и няколко островни групи. Балеарските острови представляват отделен автономен регион. Климатът тук е с малко валежи, а лятото е много топло, което ги прави предпочитана дестинация от много туристи. 

Южноизточно от Испания са разположени Канарските острови. Те се намират в тропическия пояс западно от Мароко. Там времето е винаги слънчево и хубаво.

По крайбрежието се среща типичната средиземноморска растителност: маквиси (вечнозелени твърдолистни храсти), маслини, корков дъб, арабски смокини, алое и финикови палми. А в северната част ще видите евкалипти, благородни кестени, бук, дъб, брези и явори. Топлината и водата създават чудесни условия за отглеждане на маслини, портокали, лозови насаждения, типични за Каталуния и Западна Андалусия.

Основният остров от Балеарските острови, източно от Испания, е Майорка, интригуваща със своите живописни заливи, дълбоки пещери и плодородни низини.

На пристанището в Палма де Майорка, столицата на Балеарските острови, се издига величествената катедрала „Ла Сеу“. Строежът й е започнал през XIII век и е завършен през XVI век.

Особености на културата и архитектурата

Южна Испания – Андалусия, наречена още „страната на контрастите“, ще ви пренесе със своята архитектура в духа на Мавританското изкуство и наследство. Дворецът Алхамбра в Гранада е най-значимото творение на ислямското изкуство на Иберийския полуостров. Нашите гидове ще ви разведат из най-интересните градове на Андалусия: Севиля, Кордоба, Малага, Кадис, Вехер де ла Фронтера, Медина Азахара, Ронда – люлката на бикоборството. Джамията Мескита в Кордоба е образец на ислямската архитектура със своите над 850 колони, изградени от яспис, гранит, мрамор и и оникс.

С полети от София или Варна, Андалусия е чудесен избор за активна екскурзия. Район богат на Мавританска архитектура, градини, портокаловите дръвчета, хубаво вино и фламенко танци.

Андалусия е родината и на фламенкото. То съчетава пеене, китара, ударни инструменти и характерен танц. Повлияно е от арабите и ромите

Андалуската кухня и напитки са наслада за небцето. Сред типичните ястия е вкусната студена супа гаспачо, а любимото вино е херес.

Най-подходящото време за пътувания до тази богата на култура и кухня страна е пролет (през май) и есен (през септември и октомври).

И въпреки че много голяма част от Испания е позната на съвременния европеец, все още има кътчета, които могат да ви изненадат, като направите резервация за най-желаната от вас екскурзия!