English version

Малта

Самолетни програми

МАЛТА - ЗАВЕЩАНИЕТО НА ОРДЕНА

Наричат Малта остров на слънцето и древното минало. И има защо - тук ще намерите в изобилие и от двете. Стратегическото положение на тази държава с малко по-голяма квадратура от София и борбата за контрол върху Средиземно море са привличали като магнит завоеватели от най-известните цивилизации: гърци, римляни, финикийци, нормани, араби, англичани и други народи, които са оставили следи от своята култура в Малта. Списъкът на важните посетители на острова - от апостол Павел до Наполеон, адмирал Нелсон или Чърчил е също така повече от впечатляващ.

Всички периоди в историята на Малта са интересни, но два от тях са уникални - епохата на неолита и властването на рицарите от ордена на Св. Йоан. Ако доскоро се смяташе, че египетските пирамиди са най-старите архитектурни паметници в света, сега се оказва, че 1000 г. по-рано са се появили храмове от неолита в Малта, строени по загадъчен начин. Столетия по-късно в заливите на острова влизат галерите на рицарите от ордена на Св. Йоан, за да спрат нашествието на турците към Южна Европа. В 1530 г. се разгаря страшна битка за Малта, която се води цели 4 месеца и до днес се носят легенди за тази жестока обсада. Победата на рицарите над Сюлейман Великолепни открива златната ера в развитието на острова. И днес повечето паметници на културата, архитектурата и изкуството са завещание от онова време.

До Малта ще стигнете по "най-късия" път - с директен полет от София. Може да прекарате цяла седмица, може и по-дълъг уикенд: четвъртък-неделя или обратно. Летовникът тук може да кара сърф и водни ски, да се гмурка. Има развлечения за всякакви вкусове, включително голф игрища и казина от висока класа. Хората тук говорят всякакви езици и е лесно да се общува с тях. Впрочем, още апостол Павел е бил впечатлен от тяхното гостоприемство, което е останало пословично и до днес. Казват, че първият път те посрещат в Малта като турист, всеки следващ -като отдавнашен приятел.