English version

Перу

Перу се слави с едни от най-зрелищните природни гледки в Южна Америка.

В страната преминават Перуанските Анди, които имат цели десет 6-хилядника, като най-големият сред тях – връх Уаскаран, се издига на 6768 метра. Андите са част от трите ярко отличаващи се климатични зони наред с пустинното и дълго 2400 км Тихоокеанско крайбрежие и тропическата Амазония, през която преминава най-голямата река в света – Амазонка. Гъстите тропически гори в Амазония произвеждат близо 20% от кислорода на планетата и неслучайно са наричани "белите дробове на Земята". Само през последния половин век безогледната сеч е унищожила почти 1 милион кв. км от тях.

Перу граничи с Тихия океан и няколко латиноамерикански държави: Бразилия, Еквадор, Колумбия и Боливия, с която дели в съотношение 60:40% най-високо разположеното сладководно плавателно езеро в света – Титикака. Страната заема площ от над 1 285 000 кв. км и е третата по големина в Южна Америка след Бразилия и Аржентина.

През първата половина на XVI век, испанските завоеватели с изненада установили не само богатите залежи на злато и сребро, но и уменията на инките успешно да развиват продуктивно земеделие, от огромното разнообразие на селскостопански продукти. Само от споменатата Амазония са влезли в Перу 8 сорта памук. Голяма част от храните, които съвременния свят консумира, също произхождат от амазонските тропически гори: бананите, доматите, кафето, какаото, картофите и др. Перу е родина на 300 сорта картофи, на 3000 сорта царевица, на 8 сорта домати, на 40 сорта пипер! Страната е най-големият производител на кока и киноа в света, както и износител на гуано – птичият тор, най-добрият естествен стимулатор в земеделието.

Днес в Перу живеят близо 32 милиона жители. Над половината от тях са индианци, голяма част потомци на инките. Една трета от населението представляват метиси, произхождащи от бракове на индианци и бели. Около 13% са белите креоли, наследници на испанските конкистадори, които живеят предимно в богатите квартали и съставляват основно висшите слоеве на перуанското общество. Техните предци са родени извън Испания и названието креоли получават със специален закон от испанската корона още през XVI век.

В страната официално са признати три езика: испански, кечуа и аймара. Почти 70% от населението живее в градовете. Извън индустриалните райони следват почти обезлюдени територии. Към големите градове е насочена и миграцията на високопланинските индианци, но по-голямата част от тях попадат в бедняшките квартали в покрайнините, където сред царящата мизерия ги очаква нерадостна съдба.

Перу е независима държава от 28 юли 1821 година. Водена от аржентинския генерал Хосе де Сан Мартин и войските на другия известен пълководец Симон Боливар, борбата на перуанците за освобождение от испанското колониално господство се увенчава с успех. Днес Перу е президентска република, като държавният глава се избира за срок от пет години. Законодателната власт е представена от парламент със 120 депутати, също с петгодишен мандат. Страната е разделена на 25 административни департамента със 194 провинции. Единствено Лима е с особен статут и не е част от никой район.