English version

Португалия

Самолетни програми

Въпреки че по своята площ Португалия се числи към по-малките южноевропейски страни, тя заема важно място в историята на Стария континент. Векове наред е била една от господарките на моретата – водеща морска сила. По времето на принц Енрике Мореплавателя (1394 – 1460 г.) са проведени първите морски експедиции по протежението на африканския бряг, след които по-късно знаменитият Вашку да Гама открива морския път до мечтаната Индия. Историците обозначават епохата на принц Енрике като начало на Великите географски открития.

Португалия изминава дълъг път от световна империя с мрежа от колонии, през диктатурата на Салазар до днешното си демократично устройство и членство в Европейския съюз. Не е сред богатите европейски държави, но пък за гостите си може да предложи огромно разнообразие от туристически атракции.

Повечето посетители на Португалия предпочитат най-южната част на страната – крайбрежието на Алгарве с красивите скални заливи и техните пясъчни брегове. Оживената Евора, някога епископско селище и резиденция на краля, подсеща за римските си корени с храма, посветен на богинята Диана. Брага се смята за португалския Рим. Гимараеш е старата столица и люлка на Португалия. Коимбра е градът на науката с най-стария португалски университет (1308 г.). Порто е вторият по големина град, винарната на Португалия с прочутото сладко вино портвайн, тук узрява „течният капитал” на страната. Историческият център на Порто е просъществувал над 1000 години и от 1996-та е под закрилата на ЮНЕСКО. Хиляди поклонници посещават годишно святото място Фатима, а за почитателите на островната ваканция най-добрият избор е Мадейра.

Още от края на Средновековието обаче водещият град на Португалия е Лисабон – елегантната столица на страната. Голямото земетресение през XVIII век превръща значителна част от града в руини, но благодарение на възстановителните работи отново е все така красив и чаровен, голяма примамка за туристите. Сякаш да подскаже непреходността на Лисабон във времето, край града се издига и символът на страната – кулата Торе де Белем, португалският триумф над моретата.